Close Menu
Nieuws
10 juli 2020

De Thaise toerist en de 'tip-topvakantie' die strandde op het Thaise strand

Bron: Streekblad, 9 juni 2020

Als notaris word je regelmatig geconfronteerd met bijzondere situaties. De werkelijkheid is soms vreemder dan de wildste fantasie. Dat is in deze coronatijden niet anders. Zo overkwam mij onlangs het volgende.

Het was vlak voor de coronacrisis toen ons kantoor de koopakte van de heer en mevrouw Jansen ontving. Ze hadden een prachtige woning gekocht die ze al op 15 april zouden kunnen aanvaarden. De financiering was inmiddels ook al geregeld.

Omdat ze de woning na de oplevering ingrijpend zouden verbouwen wilden de heer en mevrouw Jansen voor de overdracht nog gauw op vakantie, want in de zomer zou daarvoor waarschijnlijk geen tijd meer zijn.

De bestemming: Thailand. Goedkope vlucht, fijn hotel, all inclusive. Het beloofde een perfecte vakantie te worden.

Op het moment dat ze in het vliegtuig stapten hield nog niemand rekening met een vliegverbod als gevolg van de corona-uitbraak. Terwijl de heer en mevrouw Jansen genoten van hun verblijf in Thailand wordt bijna van de ene op de andere dag een vliegverbod van kracht en kunnen ze niet meer terug. Een groot aantal vakantiegangers is tot op de dag van vandaag nog altijd niet gerepatrieerd.

In de koopakte was opgenomen dat de woning op 15 april afgenomen diende te worden. Maar de notariële overdracht kon niet doorgaan want de heer en mevrouw Jansen bevonden zich toen nog steeds -zij het inmiddels zeer tegen hun zin- in Thailand. De voor de financiering vereiste hypotheekakte dient wettelijk VERPLICHT getekend worden bij de notaris. De Corona Noodwet voor het notariaat bood hier ook geen oplossing omdat die niet geldt voor personen die zich in het buitenland bevinden.

Inmiddels heeft de verkoper de 10% boeteclausule ingeroepen en is de aankoop en vakantie uitgelopen in een ramp voor de heer en mevrouw Jansen. Er is geen sprake van verzekeringsuitkering of overmachtssituatie.

Had deze situatie door de heer en mevrouw Jansen voorkomen kunnen worden?

Het antwoord is eenvoudigweg: ja!

Veel mensen hebben al eens een notariële volmacht (=levenstestament) gemaakt waarin meestal de (huwelijks)partner maar ook de kinderen worden aangewezen als degene(n) die allerhande zaken voor hen kunnen regelen.

Als voorafgaand aan hun vakantie een dergelijke volmacht was gemaakt, dan hadden de kinderen van de heer en mevrouw Jansen de overdracht en de hypotheekakte namens hun ouders kunnen tekenen en was hen veel financieel leed bespaard gebleven.

Zo zie je maar weer. Ook in dit soort bizarre situaties blijkt het levenstestament zijn dienst weer te bewijzen.

Bep Bergman

Elke gelijkenis met bestaande personen, gebeurtenissen, activiteiten, aangehaalde voorbeelden of namen van personen berust op louter toeval.