Close Menu
Nieuws
18 mei 2020

Uitspraak in rechtzaak nalatenschap

Bron: nporadio1
 

Een belangrijke les: 'Leg je erfenis vast in een testament'

Wat een sprookjesachtige huwelijksreis had moeten worden voor Michou en Jeroen, eindigde in een drama. Op het 'bounty-eiland' Saona lopen zij waarschijnlijk een voedselvergiftiging op, waardoor beiden kort na elkaar komen te overlijden. Op het menselijk drama volgt een lange juridische strijd tussen de families van de twee slachtoffers. Gisteren oordeelde het Hof in hoger beroep dat de nabestaanden van de bruidegom de volledige erfenis krijgen.

Ton van Acht, advocaat erfrecht bij Van Barneveld Advocaten in Stax&Toine: "Stel jezelf de vraag: wil je je erfgenamen achteraf opzadelen met dit soort procedures die het tienvoudige zullen kosten?"

Het is iets waar veel mensen niet over na zullen denken op het moment dat je pas net getrouwd bent. Het opmaken van een testament waarin je alles vastlegt voor na je overlijden. Maar welke belangrijke les kunnen we uit dit bijzondere verhaal trekken? 

De rangorde

Ton van Acht, advocaat erfrecht bij Van Barneveld Advocaten: "Wanneer beide echtgenoten geen testament hebben opgesteld, val je terug op de regels in de wet over hoe deze situatie afgewerkt moet worden. In het erfrecht zit een duidelijke rangorde voor wie wat erft."

Wanneer iemand overlijdt, erven de echtgenoot en de kinderen. Zijn er geen kinderen? Dan gaat het naar de echtgenoot. Zijn er geen kinderen en geen echtgenoot? Dan gaan het naar de ouders, broers en zussen en zo verder. 

"In dit verhaal stond heel duidelijk vast dat de vrouw eerder overleden is, dus ging de erfenis over naar de man. Omdat hij later overleed en er aan beide kanten geen testament is, komt de erfenis in dit geval bij de familie van de man terecht", zegt Van Acht.

In dit geval had een testament met daarin opgenomen de rampenclausule dit hele proces kunnen voorkomen. Van Acht: "De rampenclausule is een bepaling die simpel gezegd aangeeft dat als beiden echtgenoten kort na elkaar komen te overlijden, ze dan niet over en weer van elkaar erven."