Close Menu
Nieuws
17 januari 2020

Hoe verkoop je een inboedel?

Bron: businessinsider.nl
Door: Jasperien van Weerdt

Wie een inboedel erft of gaat verhuizen wil de meest waardevolle spullen en spullen met een emotionele waarde natuurlijk graag behouden. Maar wat doe je met de rest? Het liefst wil je dat alles een goede bestemming krijgt; als het even kan voor een mooie prijs. Maar welke mogelijkheden zijn er eigenlijk? En hoe pak je dat aan?

Om orde te scheppen in de chaos, is het slim om een onderverdeling te maken:

  • Spullen met een (emotionele) waarde die je zelf houdt of weggeeft aan naasten
  • Spullen met een financiële waarde die je kunt verkopen
  • Leftovers die compleet en heel zijn, voor een kringloop- of weggeefwinkel
  • Kapotte of onverkoopbare spullen voor de milieustraat

Voor spulletjes met een financiële waarde zijn er verschillende opties, die we een voor een kort langslopen.

1. Opkoper

De snelste en makkelijkste manier om in één keer van de inboedel af te komen, is via een opkoper. Hij neemt de complete inboedel van je over voor een vast bedrag. De inkoper bekijkt hiervoor de inboedel, taxeert de waarde van de spullen die hij kan verkopen en verrekent dit met de verwachte kosten, voor bijvoorbeeld transport, opslag en het afvoeren van onverkoopbare spullen.

2. Marktplaats

Je kunt er ook voor kiezen om zelf de spullen te verkopen via internet. Er blijft dan niets aan de strijkstok hangen. Bovendien heb je met een website als Marktplaats een groot bereik: dagelijks neuzen honderdduizenden mensen er rond.

3. Lokale Facebookgroep

Er zijn ook allerlei lokale Facebookgroepen waar je spullen gratis of tegen een mooie prijs kunt verkopen. Het bereik is kleiner, maar de kans is wel groter dat je spullen worden verkocht, omdat alle kopers vlakbij wonen.

4. Veiling

Heb je mooie, waardevolle spullen, zoals kunstvoorwerpen of een postzegel- of muntenverzameling, dan kun je deze natuurlijk verkopen aan een professionele handelaar. Deze weet ze goed op waarde te schatten. Maar je kunt ook kiezen voor een (gespecialiseerd) veilinghuis. Je hebt dan een groter bereik, omdat daar alle verzamelaars en professionele handelaren bij elkaar komen. Zij kunnen vervolgens tegen elkaar opbieden, waardoor de opbrengst misschien groter is.

5. Kringloopwinkel

Om je uit te droom te helpen: wie denkt alle spullen kwijt te kunnen bij de kringloopwinkel heeft het mis. Grote spullen, zoals een bankstel, of meubelen die in elkaar moeten worden gezet, worden vaak geweigerd; zelfs als ze nog tiptop in orde zijn. Informeer daarom vooraf bij de kringloopwinkel welke spullen wel of niet worden geaccepteerd voor je met een boedelbak voor komt rijden. Voor klein grut, zoals speelgoed, woonaccessoires, servies en boeken, ben je daar meestal wel welkom, mits alles schoon, compleet en heel is.

--> Lees het gehele artikel.