Close Menu
Nieuws
7 februari 2022

Anonieme erfenis

Dat je met een nalatenschap een hele bijzondere bijdrage kan leveren na overlijden, blijkt uit dit verhaal bij Mooi zo Goed zo. Dankzij een anonieme erfenis worden de komende jaren goede ideeën mogelijk gemaakt. Het kan gaan om voetbaltenues voor minder bedeelde kinderen uit de wijk of vrouwen met een taalachterstand die tijdens het gezamenlijk koken meteen Nederlands leren. Kortom, dankzij deze erfenis wordt de sociale verbinding in de stad Tilburg de komende jaren vergroot!
Meer weten over nalatenschappen aan goede doelen en maatschappelijke organisaties? Neem vrijblijvend contact op met Henk de Graaf.

 

Anonieme erfenis Mooi zo Goed zo wordt cadeautje voor de stad: ‘Ieder jaar 5000 euro voor een goed idee’

TILBURG - Van wie het geld komt, weten ze niet bij project Mooi zo Goed zo. Het was immers een anonieme schenking. Maar wat ze ermee willen wel. Komende jaren is er jaarlijks 5000 euro beschikbaar voor een idee uit de stad dat bijdraagt aan verbondenheid tussen Tilburgers.

De fotograaf richt zijn toestel bovenin de Kempentoren in het Spoorpark op Anuschka Polfliet en Frank van Kempen. Ze kijken uit over de stad. Het is geen toevallige keuze voor de foto bij het interview. Polfliet: ,,Zonder Tilburg en de Tilburgers zijn wij nergens. Dit is een middelpunt in de stad, hier komen mensen samen.” 

Beiden zijn betrokken bij Mooi zo Goed zo, een project van ContourdeTwern dat verbindingen legt tussen maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven. Al 27 jaar lang. Van Kempen is er inmiddels 18 jaar vrijwilliger. Hij is ambassadeur en de laatste jaren ook lid van de commissie die aanvragen om hulp, gereedschap of ander materiaal beoordeelt. 

Dat je met zo weinig zoveel kunt doen voor organisa­ties, voor de stad en haar inwoners. Daar krijg ik nog steeds kippenvel van

Frank van Kempen

Zijn drijfveer: ,,Dat je met zo weinig zoveel kunt doen voor organisaties, voor de stad en haar inwoners. Als je ziet hoe je anderen helpt of hoe blij mensen kunnen zijn met vier harken en twee schoffels. Daar krijg ik nog steeds kippenvel van.”

Veel bukken is slecht voor de rug

Neem afgelopen jaar: Natuurtuin Stokhasselt draait op vrijwilligers die al jaren het onderhoud doen. Van snoeien tot planten en tuinafval opscheppen. Maar al het bukken in de tuin is nogal zwaar en slecht voor de rug. Een paar brede ballastschoppen zou fijn zijn. Ze deden een aanvraag bij Mooi zo Goed zo, die bij een van haar sponsoren aanklopte. Het Boekenschop - een winkel in tweedehands boeken - betaalde het tuingereedschap en het was geregeld.

TILBURG - Of ze zonder de hulp van Mooi zo Goed zo zouden kunnen? Daar is Peter Kuijpers, vrijwilliger van het eerste uur bij Natuurtuin Stokhasselt, heel duidelijk in. ,,Voor ons is het de enige manier om aan spullen te komen.”

En die hebben de vier mannen hard nodig voor het onderhoud van de bijna twee voetbalvelden grote tuin, grenzend aan de Puccinistraat en de Mascagnihof. Eerder deden ze met succes een aanvraag voor verlichting op zonne-energie, werkschoenen en bodywarmers. Dit jaar voor ballastschoppen om tuinafval op te ruimen.

,,De hulp is heel fijn voor ons”, aldus Kuijpers, die samen met Jef Mutsaers, Corné Zoontjens en Henk van Wijk al heel wat uren in de tuin - een parkje met jeu de boules baan en speeltuin - heeft gestoken. ,,Want als wij geen materiaal hebben, kunnen we niet vooruit. We zijn geen vereniging of stichting maar buurtbewoners die vrijwillig in de tuin werken. En zo’n schop kost al snel zo’n veertig euro.”

Een bedankje aan de gemeente, wil Kuijpers ook nog kwijt: ,,Die betaalt de brandstof voor de bladblazer, die we gebruiken. Want de grasvelden in de tuin zijn groot. De gemeente zegt: als jullie het doen, hoeven wij het niet te doen. Kom de benzine maar bij ons halen. Wij doen dit voor de gemeenschap en dan is het fijn dat het zo wordt gewaardeerd.”

Frietpan voor verse friet

Een ander mooi voorbeeld zijn De Bezige Bijtjes, zegt Polfliet, projectleider Mooi zo Goed zo: ,,Dit is een dagbesteding voor kwetsbare ouderen. De vrijwilligers wilden graag een frietpan om zelf verse frietjes te kunnen bakken. Dat is gelukt dankzij het Spiegelglasfonds.”

Sponsoren (met Koninklijke Van Eerd als hoofdsponsor) vinden, is een van de manieren waarop het project bemiddelt. Daarnaast zorgt het ervoor dat tweedehands spullen zoals kantoormeubilair, verlichting, boeken of keukengerei die door bedrijven en organisaties worden aangeboden, een nieuwe bestemming krijgen. Ze gaan naar stichtingen, verenigingen en buurtinitiatieven die het goed kunnen gebruiken. In totaal kregen er afgelopen jaar 3.858 producten een nieuwe plek.

Vouwwagen Stadscamping gratis beschikbaar voor minima

,,En we kijken hoe maatschappelijke organisaties in de stad elkaar kunnen versterken", zegt Polfliet. Ze geeft een mooi voorbeeld. ,,Twee sympathieke Tilburgers hadden een luxe vouwwagen in de aanbieding. Die krijgt komend campingseizoen een plekje op Stadscamping Tilburg. Samen met Quiet stellen ze de vouwwagen gratis beschikbaar aan mensen die rond de armoedegrens leven.”

En dan ligt er nu dus een ‘mooi geldbedrag’ - hoeveel wordt niet bekendgemaakt - uit een anonieme erfenis. Van Kempen: ,,Nee, we weten niet van wie. Echt geen idee, misschien is het van een voorzitter van een club die we ooit hebben ondersteund.” Polfliet: ,,Maar het is heel mooi dat we zo een stukje erkenning krijgen voor de dingen die we doen.” 

5000 euro voor een goed idee

Uit deze ‘pot’ wordt komende jaren jaarlijks 5000 euro beschikbaar gesteld voor een project dat bijdraagt aan de sociale verbinding in de stad. Regels: het mag geen eenmalig initiatief zijn en het moet voor een groep mensen zijn bedoeld. 

Waar moet je dan aan denken? Van Kempen: ,,Bijvoorbeeld een voetbalclub die trainingsmiddagen voor minder bedeelde kinderen uit de wijk organiseert en shirtjes en voetbalschoenen nodig heeft. Maar je kunt ook denken aan een initiatief voor vrouwen met een taalachterstand die samen koken en daardoor meteen Nederlands leren.”

Ideeën zijn vanaf nu welkom, zegt projectleider Polfliet en kunnen worden gemaild naar mooizogoedzo@contourdetwern.nl. 

Bron: Brabants Dagblad, link
Datum: 4 februari 2022