Close Menu
Nieuws
18 januari 2022

Erfenis wel of niet aanvaarden

Na een overlijden staan erfgenamen voor een belangrijke beslissing. De wetgever heeft namelijk bepaald dat er drie mogelijkheden zijn: de erfenis kan worden aanvaard, verworpen of beneficiair worden aanvaard. En wat in geval van (onverwachte) schulden? Lees hieronder het bijzondere verhaal van Marion Goosens. Meer weten over nalaten? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Crowdfunding voor crematie Martin Goosen stopt eerder: ‘Mensen hebben nu passend afscheid van mijn vader kunnen nemen’

Het einde van Martin Goosens leven is net zo verdrietig als de nasleep ervan. De bekende, ruimhartige en goedlachse Wijhenaar overleed eind november op 70-jarige leeftijd en liet niets dan schulden achter. Dochter Marion mist haar vader meer dan ooit, maar moest als enige formele erfgenaam wel betalen voor de uitvaart.

Een geldinzamelingsactie bood hulp. Vrienden en familie doneerden meer dan 5000 euro om de crematie, die meer dan 8000 euro heeft gekost, te vergoeden. ,,Het is hét bewijs dat Martin enorm geliefd was in Wijhe en omstreken”, zegt Marion Goosen in haar woonkamer in het Zwolse Assendorp.

Haar vader overleed waarschijnlijk op 21 november, maar omdat hij pas de dag erna gevonden werd, staat op de rouwkaart de 22ste als sterfdatum genoteerd. Vlak na zijn overlijden ontdekte Marion dat al het geld wat haar vader nog had naar de fiscus moest. ,,Alles wat er van de erfenis overbleef, ging naar de Belastingdienst. Pas daarna konden we de uitvaart financieren, maar er was niets meer over”, vertelt ze. 

Fikse factuur

Toch organiseerde Marion een uitgebreide uitvaart. ,,Mijn vader leerde me dat je van geld niet gelukkig raakt en dus gaf ik hem wat hij verdient: een mooi afscheid. Over geld dacht ik toen nog niet na.” Omdat Martin ook geen overlijdensverzekering had, eindigde de crematie met een fikse factuur in Marions brievenbus.

Een goede vriendin wil te hulp schieten. Dorien Lint, die Marion kent van de theatersportvereniging in Zwolle, spreekt van een ‘schrijnende situatie’ waar Marion in terechtkomt. Ze bedenkt een inzamelingsactie, waar Marion zelf eerst niets van moet weten. ,,We stonden erop” ,vertelt Dorien, die namens haar vriendengroep iets wilde doen. 

De inzamelingsactie leverde ruim 5000 euro op. Volgens Marion hét bewijs dat haar vader erg geliefd was in de omgeving van Wijhe.

Gezondheidsklachten

Martin Goosen werd op 20 april 1951 in Wijhe geboren en stond bij veel mensen bekend als een vriendelijke, ietwat verstrooide, maar vooral gulle man. Hij bukte lange tijd onder gezondheidsklachten zoals reuma, maar had ook last van diabetes en hartproblemen. Tot 2016 runde hij café de Sallandse Kamer in Wijhe. Volgens Marion een typisch bruin café waar enorm veel vaste gasten kwamen.

,,Daar heeft hij heel erg veel mensen leren kennen en die zaten al snel in zijn hart”, vertelt Marion. Zijn positieve en gulle karakter hielpen hem daarbij, maar waren ook een gevaar. ,,Mijn vader had niet veel geld. De horeca leverde destijds weinig op en tóch trakteerde hij graag mensen, omdat hij het leuk vond.” Een zakelijk instinct had Martin niet en zo stapelden schulden zich op, hoewel hij tijdens zijn ziekte bleef werken.

Steunbetuigingen

,,Maar geld deed en doet er nooit toe”, benadrukt Marion. ,,Papa wilde dat we gelukkig zouden zijn en dat maakte hem heel erg geliefd.” Na de verkoop van zijn horecaonderneming, die minder opleverde dan gehoopt, geniet Martin van zijn pensioen. In verzorgingstehuis Averbergen in Olst overleed hij. De crowdfundingsactie om zijn crematie te financieren zet Dorien nu stop. 

,,We hebben veel geld gekregen, maar nog meer steunbetuigingen. Mensen hebben afscheid kunnen nemen van Martin, daar gaat het nu om”, zegt Marion.


Bron: De Stentor, link
Datum: 30 december 2021