Close Menu
Nieuws
24 november 2021

Ruzies bij afwikkelen van nalatenschappen

Markelose broer die al 10 jaar met zussen ruziet over erfenis moet van rechter boerderij verlaten

ALMELO/MARKELO - Een Markelose boer die tegenstribbelt bij de verkoop van de boerderij van de familie moet binnen vijf dagen een overeenkomst met de rentmeester, die de boel gaat verkopen, ondertekenen. Dat heeft een kortgedingrechter in Almelo besloten. De broer ruziet al tien jaar met twee zussen, over nalatenschappen van hun ouders. Die willen van de boerderij af, de broer niet.

De rechter liet twee weken geleden in de rechtbank in Almelo al min of meer doorschemeren wat zijn vonnis zou worden, toen hij zich nog één keer tot beide partijen richtte: „Heeft u, buiten de rechtbank, contact met elkaar?”. Het antwoord luidde nee. De rechter vervolgde: „Ik wens u toe dat, als dit achter de rug is, u samen een bak koffie gaat drinken. En over andere dingen praat dan deze zakelijke narigheid. U bent broer en zussen van elkaar. Daarvan heb je er niet veel.” In de zaal konden aanwezigen een speld horen vallen.

Stok achter de deur

De rechter hintte destijds op een dwangsom, mocht de b(r)oer niet meewerken aan de verkoop. Daar is de rechter in het vonnis niet van afgeweken. 

Als de boer zich niet aan het vonnis houdt, moet hij 10.000 euro betalen voor elke dag - of een gedeelte daarvan - dat hij zich niet aan de veroordelingen houdt. Dat bedrag kan oplopen tot een maximum van 200.000 euro. 

Binnen maand vertrekken

Ook moet de man de boerderij en alles wat daarbij hoort binnen één maand na de schriftelijke aanzegging van de met de verkoop belaste rentmeester ontruimen. En alle sleutels aan die rentmeester geven.  

Erfenis

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden oordeelde al in november vorig jaar dat de boerderij in Markelo moet worden verkocht. De zoon woont daar en runt er een bedrijf, maar moet zich - als erfgenaam van zijn moeder - houden aan de door het hof bevolen verdeling van de erfenis. Alleen, dat doet hij tot op heden niet.

Zijn twee zussen, waarvan er één in Markelo woont en één in Putten, vonden dat hij ondertussen wel genoeg tijd heeft gehad om de verhuizing van zijn bedrijf te regelen en stapten naar de kortgedingrechter in Almelo. 

Bron: www.tubantia.nl
Datum: 4 november 2021