Close Menu
Nieuws
22 oktober 2021

Het Deventer Cultuurfonds ontvangt nalatenschap

Het echtpaar had geen kinderen, leefde van een modaal inkomen en was actief in het vrijwilligersleven. Deze kenmerken zien wij vaak terug bij nalatenschappen aan goede doelen en culturele instellingen. Meer weten over nalaten aan goede doelen? Neem vrijblijvend contact op met Henk de Graaf!
 

Verbazing groot bij cultuurfonds in Deventer na enorme erfenis: ‘Waren juist doodgewone mensen’

De verrassing was groot toen onverwachts een executeur-testamentair telefonisch contact opnam.  Nog groter werd de verbazing bij het bestuur van de Deventer stichting Wesselings- van Breemen toen de hoogte van de erfenis werd aangekondigd. Liefst 240.000 euro. De stichting mocht het allemaal hebben. ,,De schenkers waren juist doodgewone mensen.”

Die executeur-testamentair, dat was Ineke Berends. Zij nam dit voorjaar contact op, nadat zowel haar oom als tante was overleden. Ze stierven drie maanden na elkaar, na bijna een leven lang samen. ,,Ze hebben er zelf voor gekozen om de stichting als enige erfgenaam aan te wijzen”, zegt Berends.

Cultuurfonds

Jan en Hermien Kloosterboer - allebei opgegroeid in Deventer - besloten samen om al hun geld na te laten aan de stichting Wesselings- van Breemen, een in 1989 opgerichte stichting die lokale culturele initiatieven in Deventer en omliggende dorpen ondersteunt. Het cultuurfonds helpt vooral kleine voorstellingen, tentoonstellingen, concerten en kleinere festivals die niet kunnen aankloppen bij grote subsidieverstrekkers. 

Berends zegt dat ze die schenking zelf in eerste instantie niet zag aankomen. ,,Mijn oom en tante hadden geen kinderen en onze familie is niet zo groot. Ik heb een tijd geleden eens voorzichtig het gesprek proberen te openen over hun nalatenschap en wat er zou moeten gebeuren op het moment dat zij er niet meer zijn. Zij hebben mij later gevraagd om nog eens langs te komen om hierover verder te praten. Toen vertelden zij over deze wens. Ze vroegen mij om executeur-testamentair te worden en de stichting op te nemen in hun testament als enige erfgenaam.”

 

Van links naar rechts: Wim Thijssen (Taste of Jazz), Ineke Berends (nicht van het echtpaar Kloosterboer), Arjan Stam (Taste of Jazz), Ingrid van Bergenhenegouwen (Stichting Wesselings- van Breemen), Anita van Lochem en John Vos (Muziekkoepel Nering Bögel Worpplantsoen).

 

Van links naar rechts: Wim Thijssen (Taste of Jazz), Ineke Berends (nicht van het echtpaar Kloosterboer), Arjan Stam (Taste of Jazz), Ingrid van Bergenhenegouwen (Stichting Wesselings- van Breemen), Anita van Lochem en John Vos (Muziekkoepel Nering Bögel Worpplantsoen). © Ilona Elants

Jan Kloosterboer overleed eind vorig jaar op 84-jarige leeftijd, na hartfalen. Zijn vrouw Hermien, die hij al kende vanaf de lagere school in Deventer, stierf drie maanden later. Zij is 82 geworden en kon het verlies van haar man niet dragen. En zo kon het gebeuren dat Berends contact moest zoeken met de stichting.

Ongekend groot

,,Wij zijn compleet verrast”, zegt Ingrid van Bergenhenegouwen, bestuurslid van de stichting Wesselings- van Breemen. ,,Het is een ongekend grote schenking. Bovendien: het echtpaar stond eigenlijk helemaal niet in contact met onze stichting. Wij wisten wel dat zij in hun vrije tijd veel jazzvoorstellingen in Deventer bezochten en andere culturele initiatieven, zoals buitenconcerten, maar dat was het dan ook. Dit kwam voor ons echt uit de lucht vallen.”

Het bedrag dat de stichting heeft gekregen, is bijna een kwart miljoen euro. Maar wie denkt dat het echtpaar Kloosterboer vermogend was, heeft het mis.

,,Ze waren heel gewoon”, zegt Berends over haar oom en tante. ,,Mijn oom werkte tot aan zijn pensioen bij de Nederlandse Gasunie. Hij had een modaal inkomen. Ze hebben zich later vooral ingezet als vrijwilligers voor tennisvereniging Drijver’s TC. Mijn oom vooral met technische hand- en spandiensten en mijn tante was op allerlei fronten binnen de tennisclub actief: van het maken van lunches tot het organiseren van toernooien.”

 

Jan en Hermien Kloosterboer.

 

Jan en Hermien Kloosterboer. © Eigen foto

Toen de tennisclub een nieuwe tribune liet bouwen, is die ook naar het echtpaar vernoemd: de Kloosterboertribune. Berends: ,,Op die manier leven ze nu nog steeds voort bij de tennisvereniging en met hun nalatenschap aan de stichting blijven zij van betekenis voor de cultuur in Deventer.”

Niet naar familie

De familie grijpt dus mis bij de erfenis. Of dat niet vervelend is? ,,Ik wist natuurlijk al langer van de wens van mijn oom en tante en vind het zelf een mooie gedachte om zo iets na te laten”, zegt Berends. ,,Maar voor andere familieleden kan dat anders zijn, dat weet ik niet.”

Het geld is afkomstig vanuit de verkoop van de woning van het echtpaar in de woonbuurt Platvoet, enkele jaren geleden. Het echtpaar heeft het geld hierna belegd en heeft de laatste jaren gehuurd gewoond. ,,Eigenlijk was dit alles wat ze hadden”, zegt Berends.

De stichting heeft na de schenking een fonds opgezet: het Kloosterboerfonds. ,,Aanvragen vanuit culturele initiatieven die bij de stichting binnenkomen en passen bij de voorkeur van Jan en Hermien zullen uit dit fonds betaald worden”, zegt bestuurslid Van Bergenhenegouwen. ,,Om deze schenking te vieren, hebben we als bestuur besloten een eerste paar schenkingen te doen. Dit zijn Taste of Jazz Deventer en De Muziekkoepel Nering Bögel in het Worpplantsoen. Beide hebben 5000 euro ontvangen.”

Berends was bij de uitreiking. ,,Ik heb zelf geen verdere bemoeienis met de stichting”, zegt zij. ,,Maar ik vind het mooi dat mijn oom en tante op deze manier zelf geschiedenis schrijven, ook al waren het maar hele gewone mensen.”

Bron: www.destentor.nl
Datum: 21 oktober 2021