Close Menu
Nieuws
29 september 2021

Huisdieren bij overlijden baasje

Stel, je komt te overlijden. En je hond, kat of (lievelings)cavia leeft nog. Wat gebeurt er dan met je huisdier na jouw dood? Moet zoiets in je testament staan? En het geld, waar gaat dat naartoe?

Wil je zeker weten dat je huisdier goed terechtkomt, dan kan een huisdierenclausule in je testament volgens verschillende notarissen inderdaad een goed idee zijn.

HUISDIER IN JE TESTAMENT

Laten we vooropstellen dat je huisdier in Nederland geen erfgenaam kan zijn. Hoe graag je ook wil dat je hond zijn eigen spaarrekening opent, met daarop jouw zuurverdiende centen: dat gaat niet gebeuren. Maar het kan wel handig zijn om hem of haar in je testament te laten opnemen.

Want googel op ’testamant huisdier’ en het wordt je meteen duidelijk. Enkel een mens of rechtspersoon (wat in dit geval ook een dierenasiel kan zijn), kun je aanstellen als erfgenaam. Een huisdier wordt in dit geval bekeken als bezit, en moet samen met de inboedel verdeeld worden, wil het een goed plekje krijgen.

Vervelend, wanneer je je katten beschouwt als eeuwig kleine kinderen. Maar zo is dat helaas in de Nederlandse wetgeving vastgelegd.

HUISDIERENCLAUSULE

Je kunt een ondergetekend briefje aan je dochter, broer of zus schrijven, en hen als de nieuwe eigenaren van je huisdier aanstellen. Maar rechtsgeldig is dat niet, volgens Infotaris. Zoiets noem je een codicil: een testament dat je zelf schrijft, zonder de behulp van een notaris. En volgens artikel 4:97 van het Burgerlijk Wetboek kan dat enkel ‘wanneer het gaat over kleren, lijfstoebehoren, bepaalde lijfsieraden, bepaalde tot de inboedel behorende zaken en bepaalde boeken.’

En dus niet wanneer we het hebben over huisdieren.

Je hond, kat of elk ander dier kan wel worden opgenomen in je testament. Zo kun je de nieuwe eigenaar benoemen, je huisdier (en je geld) nalaten aan een asiel of het huisdier opnemen in een door een notaris opgemaakte huisdierenclausule.

GELD

Je huisdier kan geen eigen rekening openen, of al jouw geld erven. Tenminste, niet in Nederland. Hoe je dan toch zorgt dat de nieuwe eigenaar, na jouw dood, goed voor je dier blijft zorgen, met jouw overgebleven geld?

Door een apart financieel potje te creëren, en de erfgenaam – oftewel nieuwe eigenaar – te benoemen onder ‘last’. Zo wordt de nieuwe eigenaar verplicht dit geld voor de dieren te gebruiken en kun je zelfs vast laten leggen wat er met dit geld zou moeten gebeuren.

Wel moet de erfgenaam ook voor dit potje erfbelasting betalen, volgens Erfrechtplan. Sterker nog: heb je met een dier van waarde te maken, zoals een duur renpaard, dan kan het zijn dat je hier ook erfbelasting over moet betalen.

De executeur – degene die je aanstelt om te controleren of je erfenis op de door jouw gewenste manier wordt verdeeld – kan er ook op toezien dat jouw huisdier op de juiste plek terechtkomt.

Bron: www.linda.nl
Datum: 28 september 2021